• Revidera

Varnostna tveganja, ki so prisotna pri delu od doma

Delo od doma prinaša številne koristi, vključno s prihrankom časa, ki bi ga običajno porabili za prevoz na delo, manj motnjami pri delu, manjša je tudi verjetnost okužbe, na primer s koronavirusom. Toda na drugi strani z delom od doma naraščajo določena tveganja. Pri podjetju Smart Com (član SBC – Kluba slovenskih podjetnikov) naštevajo štiri tveganja, ki lahko ogrozijo tako osebno kot poslovno varnost.


Varnostna tveganja so pri Smart Com razdelili v 4 glavne kategorije, naštevamo jih v nadaljevanju.


Fizična kraja ali izguba

  • Delo v pisarniškem okolju ima številne prednosti, vključno z dobro dodelanimi varnostnimi sistemi in za to usposobljenim osebjem, mehanizmi za varovanje digitalnih podatkov, uveljavljenimi varnostnimi praksami in zaposlenimi varnostniki. Ko se naše delovno mesto preseli na drugo lokacijo, npr. v domačo pisarno, kavarno ali kateri koli drug javni prostor, varnostnih ukrepov, na katere bi se lahko oprli, ni več. Tako naše delovne naprave postanejo lahka tarča za številne osebe, od ‘klasičnega’ tatu, ki bo ob prvi priložnosti prodal naš računalnik, do hekerja, ki bo z veseljem zaobšel oslabljeni požarni zid in ukradel poslovne podatke.

Pomanjkanje ozaveščenosti

  • V veliko primerih delo na daljavo zmanjša število motenj, zaposleni pa lahko opravimo zahtevnejše delo, ko smo izven pisarniškega okolja. Toda, če ni v naši navadi, da mislimo tudi na varnostni vidik, morda niti ne opazimo, da nas opazujejo/spremljajo, nam sledijo, nas napadajo z lažnim predstavljanjem ali kako drugače. Poleg tega se pri delu na daljavo mnogi zaposleni navadijo dostopati do podatkov podjetja prek nezavarovanih osebnih ali javnih naprav ali, kar je še huje, tako, da tretjim osebam omogočajo brskanje po spletu z naprave podjetja. Na žalost lahko takšne prakse zlahka ogrozijo varnost in podatke katere koli organizacije.


Neomejen dostop do podjetja

  • Mnoga podjetja svojim zaposlenim, ki delajo na daljavo, podelijo enake pravice in dostop, kot bi jih imeli v varnem pisarniškem okolju. To vključuje popoln dostop do omrežij podjetja, dostop do oblaka, notranjih sistemov itd. Če pri tem zaposleni ni skrben in nima potrebnega znanja ali zavezanosti k varnosti, lahko podeljene pravice napadalcu omogočijo popoln dostop do podatkov podjetja.


Nezavarovane javne povezave

  • Kolikokrat ste med potovanjem uporabljali javno omrežje wi-fi, na primer na letališču ali v hotelski sobi? Večina teh omrežij nima vzpostavljenega nikakršnega varnostnega sistema, kar pomeni, da uporaba takšnega omrežja za poslovne namene našo napravo in podatke izpostavi morebitnemu vdoru. Grožnja je realna, saj večina javnih omrežij ni šifriranih in za vzpostavitev povezave ne zahtevajo avtentikacije. Takšno omrežje, tudi če je vzpostavljeno doma, lahko hekerjem zlahka omogoči dostop do vseh informacij, ki jih pošiljamo prek interneta – vse od zaupnih e-poštnih sporočil do varnostnih poverilnic vašega podjetja in celo do podatkov o kreditnih karticah.


Blog VARNOSTNA TVEGANJA, povzet po priporočilih člana SBC in obvestilu Kluba slovenskih podjetnikov.

Čisti računi.

T. +386 2 81 85 471

E. info@revidera.si

  • White LinkedIn Icon
  • White Facebook Icon
SPS-Logo.png
EU-Logo.png
Ministrstvo-Logo.png

Vavčer za digitalni marketing, naložba izdelava spletne strani, sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Prijavite se na novice!

Za vas vsakodnevno beremo, iščemo koristne informacije, spremljamo spremembe zakonodaje in vas nato obveščamo o vsem, kar morate vedeti, da lahko uspešno vodite svoje podjetje. Naše blog objave so kratke, jedrnate in povedo tisto, kar vam bo pri vašem delu pomagalo in koristilo.

S klikom na gumb 'Prijava' soglašam, da Revidera d.o.o. posredovane osebne podatke zbira in obdeluje z namenom pošiljanja e-novic. Privolitev lahko kadarkoli prekličete. Za dodatna pojasnila in pravice iz Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov pišite na: info@revidera.si . Več o varstvu osebnih podatkov si preberite v Obvestilu o zasebnosti.

© 2019 Vse pravice Pridržane. Revidera d.o.o., Revidera računovodstvo d.o.o., Tomažičeva ul. 2, 2310 Slovenska Bistrica

Znak.png
Napis.png

Čisti računi.

  • Revidera Facebook
  • Revidera LinkedIn

T. +386 2 81 85 471  E. info@revidera.si