top of page
  • Writer's pictureRevidera

Sberbank poslovalnice v Sloveniji zaprte, zavrnjeni tudi socialni transferji

Zaradi napada na Ukrajino so v Evropi uvedli sankcije proti Rusiji. Ena izmed sankcij je poslovanje ruske banke Sberbank. V Sloveniji je poslovanje omejeno na kartično. Prav tako je bilo zavrnjenih okoli 100 nakazil socialnih transferjev na transakcijske račune odprte pri Sberbank.

Na ravni Evropske centralen banke so v nedeljo sprejeli odločitev, da bančna skupina Sberbank Europe prekine s poslovanjem. Ta skupina ima tudi hčerinsko banko v Sloveniji.


Banka Slovenije sporoča, da so komitenti slovenske Sberbank tako omejeni zgolj na poslovanje s plačilnimi karticami. Ostale storitve začasno ne bodo na voljo, poslovalnice bodo zaprte. Sporočajo tudi, da bodo v tem času poiskali ustrezen način reševanja banke, ki bo zagotovilo nemoteno poslovanje za vse komitente.


Prav tako pa je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enako možnosti sporočilo, da so bili s strani Uprave za javna plačila obveščeni o zavrnjenih nakazilih za pravico varstveni dodatek komitentom pri banki Sberbank. Zavrnjenih je bilo približno 100 nakazil.

Iz ministrstva sporočajo, da se pričakuje tudi zavrnitev nakazil ostalih pravic, ki jih izplačujejo. Iščejo se rešitve, vendar pa bo CSD stranke obvestil o menjavo oz sporočilu o drugem TRR.


Sicer pa je Sberbank edina banka v slovenskem bančnem sistemu, ki ima rusko lastništvo, vse ostale banke pa poslujejo kot običajno.




bottom of page