top of page
  • Writer's pictureRevidera

S.P. – Kaj preverja FURS in dopolnitev zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva

Finančna uprava podrobneje preverja spomladi oddane davčne obračune samostojnih podjetnikov ter njihove dohodke iz dejavnosti, ki so osnova za plačilo davka oziroma dohodnine. Na kaj so posebej pozorni? A vendar se ne preverjajo samo regulative temveč se urejajo tudi pravice vseh samozaposlenih.


FURS opravlja nadzore dela. Da se kot samostojni podjetnik izognete kršitvam smo povzeli preglede, ki jih davčni inšpektorji ne bodo spregledali. Preverjajo namreč ali je podjetnik upravičeno uveljavljal olajšave za naložbe, ali so vsi stroški povezani s poslom, ali so potni stroški upravičeni, prav tako so pod drobnogledom statusna preoblikovanje, morebitno poslovanje v tujini, opravljajo se nadzori v povezavi z upravičenostjo do koronapomoči.


Opravljajo se torej:


- Postopki pri nepredlagateljih davčnega obračuna davka od dohodka iz dejavnosti

- Preverja se upravičenost do ugotavljanja davčne osnove na podlagi normiranih dohodkov

- Preverja se upravičenost do PKP pomoči

- Preverja se pravilnost uveljavljanja in koriščenja davčnih olajšav

- Preverja se odbitek v tujini plačanega davka in

- Preverja se pravilnost davčnih posledic statusnega preoblikovanja podjetnika.


S koncem novembra pa se je potrdila dopolnitev zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva. Uvaja se denarno nadomestilo za samozaposlene, družbenike gospodarskih družb in kmete v primeru okužbe s koronavirusom ali zaradi obveznega varstva otrok zaradi odrejene karantene.


Za pomoč, ki bo znašala 250 evrov za vsako odrejeno karanteno je možno na mesečni ravni zaprositi največ 3 krat, saj le ta ne more znašati več kot 750 evrov na mesec za posameznika. Novela daje pravice tudi samozaposlenim, ki so bili oškodovani v preteklosti, saj lahko koristijo pomoč v primeru odrejene karantene oz. varstva otrok zaradi odrejene karantene vse od 1. julija 2021.




bottom of page