top of page
  • Writer's pictureRevidera

Rok za oddajo davčnega obračuna – 31.3.2023

Oddaja davčnega obračuna je ključni korak pri izpolnjevanju davčnih obveznosti za vsakega samostojnega podjetnika ali podjetje. Davčni obračun vsebuje podatke o dohodkih, odhodkih ter davčnih obveznostih za določeno obdobje in je namenjen izračunu davka, ki ga je potrebno plačati. Pravilna in pravočasna oddaja davčnega obračuna je ključnega pomena, saj lahko neizpolnjevanje davčnih obveznosti privede do visokih kazni in zapletov z davčno upravo. Rok za oddajo letos ostaja 31.3.


Oddaja davčnega obračuna je ena izmed najpomembnejših obveznosti, ki jih imajo davčni zavezanci v Sloveniji. Davčni obračun predstavlja dokazilo o obdavčljivih prihodkih in odhodkih v določenem obdobju ter je osnova za izračun in plačilo davkov. Davčni obračun morajo oddati tako fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, kot tudi pravne osebe, samostojni podjetniki in druge organizacije, ki so zavezane k plačevanju davkov.


Davčni obračun običajno vsebuje podatke o prihodkih, odhodkih, davčnih olajšavah, akontacijah dohodnine in prispevkih za socialno varnost ter druge informacije, ki so potrebne za izračun davka. Pomembno je, da so podatki v davčnem obračunu natančni in resnični, saj lahko nepopolni ali napačni podatki vodijo do sankcij in kazni s strani davčne uprave.


Obdobje, za katerega je potrebno oddati davčni obračun, je običajno koledarsko leto. Davčni zavezanci pa morajo obračun in plačilo davka predložiti najkasneje do konca marca naslednjega leta. Tako je rok za oddajo davčnega obračuna za leto 2022 31. marec 2023. V primeru zamude pri oddaji davčnega obračuna se lahko naložijo kazni in obresti za zamudo.


Oddaja davčnega obračuna lahko predstavlja izziv za tiste, ki se s tem področjem niso še nikoli srečali. Zato je priporočljivo poiskati pomoč strokovnjakov s področja računovodstva in davkov. Ti bodo pomagali pri pripravi in oddaji davčnega obračuna ter poskrbeli, da so podatki natančni in resnični.


Na koncu je pomembno poudariti, da je oddaja davčnega obračuna obvezna in da je to eden izmed načinov, kako lahko vsak državljan prispeva k financiranju javnih dobrin in storitev. Pravilna in pravočasna oddaja davčnega obračuna je torej pomembna za vsakogar, ki želi izpolniti svoje davčne obveznosti ter prispevati k delovanju družbe.





bottom of page