top of page
  • Writer's pictureRevidera

Razumevanje borznega trga

Če ste začetnik v trgovanju na borzi ali pa se spogledujete z njim vam bo spodnji zapis morda koristil, saj smo za vas povzeli nekaj osnov. Če pa ste že izkušen maček, pa nas lahko morda vi podučite kaj več o tej tematiki.


Če so vam osnove borze povsem tuje, lahko informacije o trgovanju z vrednostnimi papirji oz. delnicami, ki jih berete zjutraj ob kavi v odseku o trgih v vašem časopisu mejijo na neumnosti. Če se želite naučiti trgovanja z delnicami, morate razumeti borzni trg in vsaj nekaj osnovnih informacij o tem, kako deluje trgovanje z vrednostnimi papirji.


Kaj je delnica?


Delnica je enota lastniškega deleža v podjetju. Podjetja prodajajo delnice, da pridobijo kapital. V zameno so delničarji udeleženi pri izplačilu dividend in delitvi dobička po delnicah, poleg tega pa zaslužijo tudi, če delnici zraste vrednost.


Cene delnic se spreminjajo na podlagi ponudbe in povpraševanja. Investitorji skušajo zaslužiti s pravilnim predvidevanjem, v katero smer se bodo gibale cene delnice. Posamezne trgovce zastopajo posredniki - danes je to pogosto spletni posrednik. Z delnicami trgujete prek posrednika, ki nato v vašem imenu opravlja trgovanje na borzi.


Obstajata dve glavni vrsti delnic: lastniške delnice, ki jih imenujemo tudi navadne delnice, in prednostne delnice.


Navadnim delnicam pripadajo glasovalne pravice, ki delničarjem omogočajo glasovanje na letni skupščini delničarjev. Prednostne delnice ne prinašajo glasovalne pravice, zato ne vplivajo na poslovne odločitve podjetja. Lastniki lastniškega kapitala imajo pravico do ohranitve svojega lastniškega deleža z nakupom dodatnih delnic v okviru izdaje s prednostnim odkupom. Imetniki lastniškega kapitala prejmejo dividende, ki so odvisne od dobička podjetja. Stopnja dividend pri prednostnih delnicah je fiksna, zato je tveganje manjše. Lastniki prednostnih delnic imajo poleg tega prednost pri izplačilih, če podjetje bankrotira.


Kaj je borzni trg?


Borzni trg, ki ga imenujemo tudi borza, je formalno urejen trg za trgovanje z vrednostnimi papirji podjetij, zlasti z lastniškimi vrednostnimi papirji. Obstajajo najrazličnejši borzni trgi, na splošno pa velja, da se je za sodelovanje na njih treba držati predpisanih pravil in izpolnjevati pogoje za članstvo.


Med najbolj znanimi borzami so newyorška borza (NYSE), kjer se med drugim trguje z delnicami družb, kot so Boeing, Ford in bančna skupina Citigroup, londonska borza (LSE), kjer lahko kupujete in prodajate delnice družb BP, HSBC in Unilever ter frankfurtska borza, kjer se trguje z nemškimi industrijskimi giganti, kot so Daimler, BMW in Thyssen Krupp. Tudi Slovenija ima svojo borzo - Ljubljanska borza. Na njej lahko trgujete z delnicami družb kot so KRKA, Luka Koper, Petrol ipd.


Poleg predpisanih pravil in pogojev za članstvo, ki jih je treba izpolnjevati, na trgu veljajo tudi pravila za trgovanje z delnicami – »pravila za kotacijo na borzi«. Obstajajo lahko tudi omejitve, do kje lahko pade ali naraste delnica v enem samem dnevu trgovanja. Namen omejitev trgovanja je zagotavljanje stabilnosti trga.


Trgovanje z delnicami


Večini vlagateljev bi bilo dobro svetovati, naj si ustvarijo raznolik portfelj delnic ali delniških indeksnih skladov in se ga držijo v dobrih in slabih časih. Toda vlagatelji, ki imajo radi malo več akcije, se ukvarjajo z trgovanjem z delnicami. Trgovanje z delnicami vključuje pogosto kupovanje in prodajo delnic, da bi poskušali časovno omejiti trg.


Cilj delniških trgovcev je izkoristiti kratkoročne tržne dogodke za prodajo delnic z dobičkom ali za nakup nizkih zalog. Nekateri delniški trgovci so dnevni trgovci, kar pomeni, da čez dan kupujejo in prodajajo večkrat. Vlagatelji, ki trgujejo z delnicami, obsežno raziskujejo in pogosto posvečajo ure spremljanju trga. Zanašajo se na tehnično analizo in uporabljajo orodja za dosledno spremljanje gibanja delnic, da bi našli možnosti trgovanja in trende. Številni spletni posredniki ponujajo informacije o trgovanju z delnicami, vključno z analitičnimi poročili, raziskavami delnic in orodji za grafikone.(vir fotografije: pixabay)Comments


bottom of page