top of page
  • Writer's pictureRevidera

Prodaja lastnega deleža podjetja v družbi z omejeno odgovornostjo

Samo še do konca leta velja, da lahko družbenik delež v svoji družbi proda tej isti družbi (nakup lastnih deležev) po ugodnejšem sistemu obdavčitve kapitalskih dobičkov. Takšne so namreč predvidene spremembe dohodninskega zakona, ki se pripravlja v vladi Roberta Goloba. Kaj to pomeni?


Družba z omejeno odgovornostjo (d. o. o.) lahko ustanovi ena ali več fizičnih ali pravnih oseb, ki z ustanovitvijo postanejo imetniki vsak svojega poslovnega deleža in s tem tudi družbeniki družbe. Družbenik družbe lahko postane tudi oseba, ki poslovni delež v družbi pridobi naknadno, torej po ustanovitvi. Delež lahko pridobi z nakupom poslovnega deleža ali z darilom. Družbeniki se lahko kadarkoli odločijo, da svoj poslovni delež v družbi prodajo drugi osebi ali novemu družbeniku in tako izstopijo iz lastniške strukture družbe.


Letos po zakonu o dohodnini iz vlade Janeza Janše še velja, da so lahko nakupi oziroma prodaje lastnih deležev obdavčeni kot dividende ali kot kapitalski dobiček. Če je izplačilo obdavčeno kot dividenda, se na dobiček plača polni, 25-odstotni davek. Če pa se plača davek na kapitalski dobiček, se davčna stopnja postopoma znižuje in je po 15-ih letih nič. Takšen sistem je veljal že pred letom 2020.


Po predlogu zakona vlade Roberta Golobove naj bi se ta možnost odpravila, ureditev naj bi bila taka kot v letih 2020 in 2021. To pomeni, da je vsaka prodaja oziroma nakup lastnega deleža v družbi obdavčena kot dividenda. Davek na dividendo (osnova je razlika med prodajno in nakupno vrednostjo) pravzaprav plača družba, ki je načeloma v lasti manjšega števila družbenikov (običajno gre za družinska podjetja) in se tako višji davek krepko pozna. Kot kapitalski dobiček bodo obdavčene le prodaje lastnih delnic družbam, ki kotirajo na borzi – na primer Krka, Triglav, Petrol.


S tem razlogom marsikatero podjetje najema posojila, da bi družbenikom še letos izplačala kupnino za njihov delež v podjetju.




bottom of page