top of page
  • Writer's pictureRevidera

Predlog ukinitve PCT pogojev

Če ste v zadnjih 24 urah poslušali radio ali gledali poročila, ste najbrž že slišali, da se končno vidi luč na koncu tunela. Vsaj delno. Namreč včeraj je strokovna skupina razglabljala o nadaljnjih ukrepih in omejitvah. Marsikatere dejavnosti bi lahko ukinile PCT pogoj, ukinja se testiranje oz. samotestiranje zaposlenih, prav tako pa bi se ukinile karantene.


Med dejavnostmi, kjer bi se lahko poslovili od PCT pogoja so trgovska dejavnost, banke, pošte, upravne enote, bencinski servisi ipd. Še vedno pa bodo veljali higienski ukrepi, kot so nošenje mask in razkuževanje rok. Ostala bo tudi medsebojna razdalja, kakor tudi omejitev števila ljudi glede na velikost lokala oz. prostora, kjer se nahajajo istočasno. Ukinitev PCT pogoja se predvideva tudi za zunanje dele gostinskih lokalov (terase, vrtovi).


Sproščanje pogoja PCT v dejanstvih, kjer je stik med ljudmi daljši, bo potekalo počasneje. Sem spada šolstvo, zdravstvo in socialno varstvo. Tukaj lahko pride do okužb pri zdravstveno ranljivejših skupinah, zato se tukaj pogoji naj ne bi spreminjali.


Po predlogu strokovne skupine, bi se ukinile tudi karantene. Okužena oseba bo ostala odgovorna za obveščanje o visoko tveganem stiku. Predlog je sledeč: Če je bila oseba v stiku z okuženo osebo in zboli, ostane doma, v primeru stika z okuženo osebo in brez bolezni, pa mora takšna oseba ravnati skladni z vsemi higienskimi ukrepi, ki jih poznamo. Ob tveganem stiku osebe znotraj istega gospodinjstva se bo oseba morala čim pogosteje samo testirati (vsaj 7 dni po tveganem stiku).


S koncem februarja pa bi se po predlogu končalo množično testiranje zaposlenih. Testiranje bi se ohranilo v dejavnostih, kjer so zdravstveno ogrožene skupine (na primer v zdravstvu in socialnem varstvu). Spremembe so predvidene tudi za zasebna druženja, kjer bi se lahko po predlogu družilo do 20 oseb brez pogoja PCT.


To so trenutno predlogi strokovne skupine. O ukrepih oziroma omilitvi le teh pa bo v prihodnjih dneh odločala vlada.
Comments


bottom of page