top of page
  • Writer's pictureRevidera

Papirnati računi od sobote naprej niso več obvezni

V soboto, 22.1.2022, začne veljati Nov zakon o DDV. Med novostmi, ki jih prinaša je tudi preteklost papirnatih računov. Izdajanje le teh od sobote naprej namreč ne bo več potrebno. Kaj to pomeni v praksi bomo videli, a FURS opozarja, da to ne pomeni obveznosti izdaje računa na splošno.


Zakon o DDV je spremenil izdajanje papirnih računov. Račun v davčni blagajni, ki je neposredno povezana s FURSOM pa mora biti še zmeraj zaveden in izdan.


Ta »ne-nujnost« papirnatega računa, pa ne pomeni, da se podjetnik, gostinec, trgovec mora odločiti za to. Nekateri gostinci namreč že sedaj napovedujejo izdajanje računov v dosedanji obliki, saj bi na tak način zagotovili gostom transparentnost.


V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) se sprašujejo, zakaj se zakonsko sprememba sploh uvaja in zakaj je potrebna. Namreč, to da potrošnik ostane brez računa lahko pomeni več težav za njega. Težave lahko nastanjeno poleg uveljavljanja garancij tudi z zavarovalnimi pogodbami, jamstvi in drugimi pravicami, ki jih potrošnik ima. Še zlasti ob plačevanju z gotovino. Račun namreč potrošniku omogoča nadzor nad pravilnostjo zaračunanega zneska ter so ob enem dokazilo o opravljeni storitvi oziroma o nakupu določenega proizvoda.


Pri nakupu dražjih, tehničnih aparati je še vedno smiselno vzeti račun, saj je le ta pogoj za uveljavljanje garancije. Je pa možnost elektronskega računa velika prednost. Tako iz okoljevarstvenega vidika, kot iz vidika hrambe.



bottom of page