top of page
  • Writer's pictureRevidera

Obdavčitev zaslužka kriptovalut

Trg kripto valut je postal zelo priljubljen. Morda je njegova priljubljenost še narasla v času globalne pandemije covid – 19, saj je le ta povzročila izogibanje fizičnim stikom in spodbudila razvoj digitalnega denarja. Morda je k priljubljenosti trga pripomogel tudi Elon Musk, milijarder in poslovnež, ki se odlično znajde z novimi tehnologijami in je v začetku leta vložil ogromen znesek svojega podjetja Tesla v BitCoin, eno izmed kriptovalut. Še ena zanimivost o izvršnem direktorju izdelovalca električnih avtomobilov: pred kratkim se je samooklical za »tehnokralja« v svojem podjetju, finančnega direktorja Tesle pa je poimenoval v »vladarja kovancev«.


V vsej tej evforiji okoli kripto trgovanja ne moremo iz svoje kože in smo se odločili raziskati kako pa je z obdavčenjem zaslužkov?

Tudi Slovenci se lahko »pohvalimo« z nekaj kriptomilionarji, a koliko dejavnosti trgovanja s kriptovalutami ali rudarjenja z virtualnim premoženjem lahko najdemo pri nas, zaenkrat še ni znano. Finančna uprava ne vodi posebne statistike, koliko davkov je plačanih od trgovanja in rudarjenja kriptovalut. Podatki so namreč vključeni v obračun po principu samoobdavčitve, v katerih pa ni razvidna vsebina prihodkov.


Standardna kvalifikacija razvršča rudarjenje med dejavnosti obdelave podatkov in povezanih dejavnosti. Trgovanje s kriptovalutami pa po kvalifikaciji uvrstimo med nerazvrščene spremljajoče dejavnosti za poslovanje.


Davčna obravnava dohodka, doseženega iz poslovanja z virtualnimi valutami je namreč odvisna od posameznega primera. Ugotoviti je treba, kdo dosega dohodek (pravna oseba, fizična oseba, fizična oseba z dejavnostjo) in za kakšno vrsto dohodka v posameznem primeru gre (dohodek iz kreiranja virtualnih valut, iz kupovanja in prodaje virtualnih valut, izplačilo drugega dohodka v virtualni valuti, plačilo za opravljeno storitev, …). (FURS)

Na spletni strani FURSa lahko najdemo tudi naslednji zapis: Od dobička iz kapitala, ki ga fizična oseba dosega s prodajanjem virtualnih valut, vključno s kriptografskimi žetoni se dohodnine ne plača pod pogojem, da fizična oseba ne dosega tovrstnih dohodkov v zvezi z opravljanjem dejavnosti.


Fizična oseba, ki dosega dohodek trgovanja z virtualnimi valutami v okviru opravljanja dejavnosti, se davčna osnova od dohodka iz dejavnosti ugotavlja na enega izmed naslednjih načinov:

  • z upoštevanjem dejanskih prihodkov in odhodkov ali

  • z upoštevanjem normiranih odhodkov.


Trgovanje in rudarjenje z virtualnim denarjem pri nas torej še ni optimalno urejeno in terja spremembe. Ponudnikom kriptovalut tako ni treba izpolnjevati osnovnih pogojev iz finančne dejavnosti in kriptovalute so lahko sredstvo za izogibanje plačevanja davkom, v kolikor gre za fizično osebo. Taka oseba lahko veliko zasluži, a vseeno na koncu ne bo plačala davka od dobička iz kapitala od prodaje virtualnih valut. Če pa opravlja dejavnost, mora plačati davek tako kot vsak drug samostojni podjetnik ali podjetje.Comments


bottom of page