top of page
  • Writer's pictureRevidera

Naložba v zlato ali nepremičnino?

Zlato – žlahtna kovina, nakit, investicija … Že desetletja velja zlato za eno najvarnejših oblik investiranja, saj ohranja svojo vrednost oz. se vrednost zlata vsako leto malce poveča. Povpraševanje po njem se ni znižalo niti med kriznimi časi pandemije Covid-19. Na drugi strani pa prav tako trg nepremičnin vzdržuje svojo vrednost. Kriza je trg spremenila v ekstrem z rekordnimi cenami. Kako pa gledamo na nepremičnine z naložbenega pogleda?


Strokovnjaki bi zagotovo dejali, da je nakup nepremičnine s pravilnim pristopom lahko donosna naložba in zanesljiva izbira za oplemenitev že obstoječega premoženja. Poleg možnosti rednih finančnih prilivov hkrati predstavlja prednost v vašem portfelju z razpršenostjo naložb.


Ena izmed prednosti nakupa nepremičnin je zagotovo nizka spremenljivost. Nepremičnine niso podvržene hitrim cenovnim nihanjem, temveč so odvisne od veliko bolj rigidnih tržnih razmer.


Stroški prinašajo dodano vrednost. Stroški obnove, nadgradnje ali opremljanja nepremičnine praviloma rezultirajo v povečanju vrednosti nepremičnine. V nasprotju z zlatom lahko nepremičnino spreminjate v skladu s svojimi finančnimi zmožnostmi, željami ter potrebami.


Nepremičnino lahko oddajate in si s tem zagotovite redne, pasivne prihodke. Donosi iz najema so odlična možnost za ustvarjanje pozitivnega denarnega toka. Nepremičnino lahko tudi zastavite proti posojilu.


Zlatu pa po drugi strani ob trenutni situaciji z ukrajinsko krizo ter inflaciji v zahodnih gospodarstvih vrednost zanimivo narašča.


V preteklosti so bile geopolitične krize, tako politične kot finančne, pogosto razlog za rast cen zlata. Ali to pomeni, da je leto 2022 »zlato« leto?


Na makroekonomski ravni se inflacija že nekaj mesecev dviguje, tako na evrskem območju, kot v Veliki Britaniji in Ameriki. Inflacija je klasični gonilnik cene zlata. Napovedujejo se torej 3-je scenariji glede cen žlahtnih kovin.


1. Realističen in konservativen scenarij


Kovnica Heraeus je v začetku leta 2022 objavila analizo na temo »Razvoj cene zlata in gibanje cene srebra«. Analiza upošteva številne dejavnike, vključno z vprašanjem možnega dviga obrestnih mer v Ameriki. Njihova napoved do konca leta 2022 je naslednja:


Cena zlata: 1.700 – 2.120 ameriških dolarjev na unčo

Cena srebra: 20 – 32 ameriških dolarjev na unčo


2. Zlat scenarij


Drug scenarij upošteva vojaške krize, ki bi se še naprej odvijale skozi leto 2022. To bi lahko povzročilo dramatičen skok cen zlata in srebra. Če je borza pod pritiskom, to pomeni le še večjo rast. Leto 2011 (za srebro) in leto 2020 (za zlato) sta pokazatelja tega.

Po tem scenariju so napovedi do konca leta 2022 sledeče:


Cena zlata: 5.000 – 10.000 ameriških dolarjev na unčo

Cena srebra: 100 – 250 ameriških dolarjev na unčo



3. Nepredstavljiv, ampak možen scenarij


Scenarij, ki se ga večina ljudi ne zaveda, je precej pogost. Namreč ta scenarij predpostavlja, da fizičnega zlata in srebra sploh ni. V letih 2020 in 2021 so se zaloge pri številnih dobaviteljih razprodale.

Po tem scenariju so napovedi do konca leta 2022 sledeče:


Cena zlata: razprodano

Cena srebra: razprodano


Če se vendarle odločite za nakup zlata, bodite pozorni. Pri nakupu je pomembno biti pozoren na oznako »Best Quality.« Brez tega se vam namreč zelo hitro lahko zgodi, da investicijsko zlato, ki se prodaja kot priložnostno darilo, izgubi vrednost in je vredno enako kot star nakit brez prvotne vrednosti.






bottom of page