top of page
  • Writer's pictureRevidera

Največja akcija ZA nove plačne izpiske doslej

SBC - Klub slovenskih podjetnikov je zagnal največjo akcijo ZA nove plačne izpiske doslej. Skupaj z zavezništvom različnih organizacij, tudi gospodarskih asociacij, želi SBC spodbuditi čim širši prehod na nove, pregledne plačne izpiske, iz katerih zaposlenih takoj razberejo 6 ključnih podatkov o plači. Med zavezniki akcije smo bili tudi mi, Revidera, saj želimo s svojo strokovno pomočjo podpirati čedalje širšo zavezništvo različnih organizacij, tudi gospodarskih asociacij.


Akciji ZA transparentnost plač, ki na pobudo SBC – Kluba slovenskih podjetnikov poteka od lanske jeseni, so se v zadnjih mesecih pridružila nova podjetja, ki prikazujejo plače na nov, preglednejši način. Po zaslugi transparentnega prikaza plače lahko zaposleni takoj razberejo ključne podatke o svoji plači, predvsem:

  • koliko so zaslužili v celoti (bruto bruto plača),

  • koliko od njihove plače je šlo za davke in za prispevke,

  • predvsem zdravstveno in pokojninsko zavarovanje,

  • koliko povračila so prejeli za prehrano in prevoz in

  • koliko od zasluženega so prejeli na račun.

Namen akcije je dvigovati zavest o tem, kolikšen del plače zaposleni zaslužijo v celoti in koliko od zasluženega prejmejo v obliki neto plače na svoj osebni račun. Takšen prikaz plače je v interesu tako delavcev kot delodajalcev. Več deset članov SBC že več mesecev uporablja nove plačne izpiske.


Akcija je del širše aktivnosti SBC v sklopu akcije ZA podjetno Slovenijo. S to si klub zadnji dve leti prizadeva, da Slovenija postane podjetnikom, podjetnim posameznikom in podjetništvu prijaznejše poslovno okolje.


Razlog za akcijo so pogosti primeri, ko zaposleni zaradi številnih postavk, ki so jih polni plačni izpiski, ne vedo, koliko v resnici zaslužijo oziroma koliko za njihovo plačo nameni podjetje (celoten znesek plače, z vsemi prispevki in davki). Posledično je tudi zavedanje, koliko plačujejo za posamezne javne storitve, zelo slabo. Pobudo je poleg računovodskih podjetij in ponudnikov poslovnih rešitev podprlo več uspešnih podjetij.


Skoraj vsa ključna delodajalska in podjetniška združenja v državi, ki združujejo na desetine tisočev članov - Združenje Manager, Združenje delodajalcev Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), Trgovinska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, AmCham, Slovensko-nemška gospodarska zbornica (AHK Slovenija) ter Zavod Mladi podjetnik, od tega tedna podpirajo 2. fazo naše akcije. (vir SBC)

(vir fotografije: pixabay)

bottom of page