top of page
  • Writer's pictureRevidera

Medvedji trg je tukaj – kaj to pomeni za vlagatelje?

Borza se giblje ciklično, v določenih obdobjih narašča (bikovski trg) in spet v drugih obdobjih pada (medvedji trg). Medvedji trg je torej stanje na delniškem trgu, v katerem je večina finančnih sredstev v padcu.


Če se sklicujemo na medvedji trg, govorimo o skupni situaciji. Poleg tega, da gre za situacijo, ki se pojavlja v naboru finančnih sredstev, se običajno dogaja v daljšem časovnem obdobju. Lahko traja od nekaj mesecev do nekaj let.


Kljub temu je treba omeniti, da medvedji trg običajno traja krajši čas kot bikovski trg. Hkrati pa so po navadi bolj nenadni gibi (z večjo volatilnostjo). Posledično gre za situacijo, ko večina finančnega premoženja pade ali se premakne navzdol.


Kaj na splošno pomeni medvedji trg?


- Gre za stanje na borzi

- Večina finančnih sredstev se premika v eno smer.

- Smer, ki jo uberejo, je medvedja. Ko se sklicujemo na izraz medved, rečemo, da sredstva padajo, da njihova cena pada. Na primer, ko delnica pada se premika nižje. In v tem smislu, ko se premika dlje časa, rečemo, da je v padajočem trendu.


Ko je večina finančnega premoženja v padcu, rečemo, da se soočamo z medvedjim trgom.


Obstaja seveda možnost, da na medvedjih trgih naraščajo finančna sredstva. Običajno se zgodi, da se večina finančnih sredstev premika navzdol, vendar lahko obstajajo sredstva, ki jih slabe gospodarske razmere ne prizadenejo in se cena dviga. Na primer zlato se rado draži tudi na medvedjem trgu.


Strokovnjaki prav tako priporočajo razpršenost portfelja, za najuspešnejšo strategijo.
Comments


bottom of page