• Revidera

Delam od doma – kakšne so moje pravice?

Tematika je še zmeraj aktualna. V tem tednu morda spet nekoliko bolj, saj je vlada sprejela ukrepe za ponovno ustavitev javnega življena s 1. 4. in s tem marsikaterega delavca napotila v domačo pisarno. Kako pa je z nadomestili?


Slovenska zakonodaja dopušča delo na domu, v kolikor so izpolnjeni zakonski pogoji Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), Zakon o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1) in drugih zakonih, ki morebiti preprečujejo ali omejujejo delo na domu. Pred pričetkom opravljanja dela je potrebno obvestiti Inšpektorat za delo. V zakonodaji pa najdemo tudi predvidena nadomestila za delo na domu.

Za delo na domu je potrebno upoštevati in spoštovati pravice in dolžnosti vseh vpletenih – tako zaposlenega kot delodajalca. Zanj je praviloma potrebno soglasje obeh, trenutno pa je delo na domu odrejeno na podlagi 169. člena Zakona o delovnih razmerjih, ki predvideva začasno spremembo kraja delovnega mesta tudi brez soglasja zaposlenega, a zgolj v primerih naravnih ali drugih nesreč, če se taka nesreča pričakuje ali v drugih izjemnih okoliščinah, ko je ogroženo življenje in zdravje ljudi ali premoženje delodajalca. Omenjeno velja zgolj, dokler trajajo take okoliščine.


Zaposlenemu, ki dela na domu, pripada nadomestilo za uporabo lastnih sredstev.


Nadomestilo za uporabo lastnih sredstev je predvideno v Zakonu o dohodnini v 44. členu kjer so zapisani dohodki iz delovnega razmerja, ki so neobdavčeni do zakonsko predpisane višine. »Gre za sredstva, ki so značilna, nujna in običajna za opravljanje določenega dela, in pod pogojem, da je delodajalec določil navedeno nadomestilo na podlagi izračuna realnih stroškov in zato le-ta predstavlja utemeljen in razumen znesek – do višine 5% mesečne plače delojemalca, vendar ne več kot do višine 5% povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji. Dejanske stroške je mogoče uveljavljati na podlagi dokazil« Tako izplačano nadomestilo za uporabo lastnih sredstev pri delu na domu se ne bo vštevalo v osnovo za dohodek iz delovnega razmerja (dohodnino) in od 01. 01. 2020 naprej tudi ne v osnovo za prispevke za socialno varnost (PSV).


Višina nadomestila je stvar dogovora in se lahko razlikuje med podjetji. Kot že zgoraj omenjeno, mora biti znesek utemeljen in razumen, da je neobdavčen, pa ne sme presegati višine petih odstotkov mesečne plače delojemalca in ne višine petih odstotkov povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji.

Prav tako delavcu pripada izplačilo stroškov za prehrano, kakor določa ZDR-1. Potni stroški pa so izključeni.Čisti računi.

T. +386 2 81 85 471

E. info@revidera.si

  • White LinkedIn Icon
  • White Facebook Icon
SPS-Logo.png
EU-Logo.png
Ministrstvo-Logo.png

Vavčer za digitalni marketing, naložba izdelava spletne strani, sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Prijavite se na novice!

Za vas vsakodnevno beremo, iščemo koristne informacije, spremljamo spremembe zakonodaje in vas nato obveščamo o vsem, kar morate vedeti, da lahko uspešno vodite svoje podjetje. Naše blog objave so kratke, jedrnate in povedo tisto, kar vam bo pri vašem delu pomagalo in koristilo.

S klikom na gumb 'Prijava' soglašam, da Revidera d.o.o. posredovane osebne podatke zbira in obdeluje z namenom pošiljanja e-novic. Privolitev lahko kadarkoli prekličete. Za dodatna pojasnila in pravice iz Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov pišite na: info@revidera.si . Več o varstvu osebnih podatkov si preberite v Obvestilu o zasebnosti.

© 2019 Vse pravice Pridržane. Revidera d.o.o., Revidera računovodstvo d.o.o., Tomažičeva ul. 2, 2310 Slovenska Bistrica

Znak.png
Napis.png

Čisti računi.

  • Revidera Facebook
  • Revidera LinkedIn

T. +386 2 81 85 471  E. info@revidera.si