top of page
  • Writer's pictureRevidera

Povračilo stroškov samotestiranja: Je to res pomoč, ki nam je bila obljubljena?

Ob izpolnjevanju izjav za povračilo stroškov nakupa testov za samotestranje (eDavki), je marsikatero podjetje naletelo na težavo. Namreč, če ste covid preboleli v zadnjem mesecu, vam ne pripada povračilo stroškov za nakup testov samotestiranja, niti za pretekle mesece, pred samo okužbo. Kakor pojasnjujejo na FURS so do pomoči opravičene vse pravne osebe, vendar samo za število zaposlenih, ki se na dan oddaje izjave morajo samotestirati po odloku o preprečevanju okužbe s COVID19. Podjetja, ki so v varnost vseh zaposlenih uvedla samotestrianja za vse, prav tako lahko pozabijo na povračilo stroškov v večji meri.


Za koga torej upravičenec lahko uveljavlja povračilo stroškov za nakup testov?


To so osebe, ki ne izpolnjujejo pogoja PC (torej niso prebolele in/ali cepljene).


Na FURS-u tudi pojasnjujejo, da upravičenec nima pravice uveljavljati stroškov za zaposlene, ki so preboleli in/ali cepljeni, tudi v kolikor imajo v podjetju interno določilo, da se samotestirajo vsi zaposleni.


Kakor lahko preberemo iz FURSovih odgovorov na pogosta vprašanja, je višina pomoči torej odvisna od števila zaposlenih, ki se morajo samotestirati, na dan oddaje izjave iz prvega odstavka 57. člena zakona, ne glede na to, če se to število kasneje spremeni.


V kolikor se je pa to število spremenilo že v času od 8.11.2021 do 31.1.2022 pa upravičenec ne more uveljavljati pomoči za osebe, ki so se morale testirati pred okužbo oz. pred cepljenjem.


Rok za oddajo izjave za povračilo je 15. februar 2022 za nakup testov v času od 8. 11. 2021 do 31. 1. 2022. Za nakup testov v februarju pa je rok za oddajo izjave 15.3.2022.


Na tem mestu se je smiselno vprašati, koliko upravičencev sploh še ostane, ob vse večji prebolelosti prebivalstva.
Comments


bottom of page