top of page
  • Writer's pictureRevidera

Imate bančni račun v tujini in ga niste prijavili?

Pred meseci smo že pisali na temo PayPal-a in če je tega potrebno prijaviti. Tokrat pa več o mednarodni izmenjavi podatkov, ki vas lahko udari po žepu, če imate račun v tujini in ga niste prijavili finančni upravi. Prijava računa, ki ga odpiramo v tujini mora biti opravljena v roku 8 dni od odprtja. Plačilnim računom, ki so odprti v Sloveniji to ni potrebno, saj FURS informacije o teh pridobiva po uradni dolžnosti. Kadar pa imamo odprt račun v tujini (plačilni račun – TRR, depozitni račun, skrbniški račun itd.) pa je prijava potrebna.


Prijavo tujih računov lahko zavezanec odda elektronsko preko storitev elektronskega poslovanje FURS eDavki. Lahko tudi preko obrazce DR-02.


Tudi podjetja morajo poskrbeti, da je prijava njihovega računa v tujini pravočasno opravljena. Le tako lahko izpolnijo svoje obveznosti do davčne uprave.


FURS periodično opravlja preglede ali imajo poslovni subjekti odprte transakcijske račune. V kolikor podjetja nimajo odprtega poslovnega računa v Sloveniji, FURS zazna kršitev 37. člena Zakona o davčnem postopku (ZDavp-2). Vsi poslovni subjekti morajo imeti odprt transakcijski račun, in sicer ne glede na to, če v določenem času morebiti niso poslovno aktivni.


Avtomatična izmenjava podatkov omogoča finančni upravi, da dostopa do informacij o računih Slovencev in slovenskih podjetij v tujini. Po zbranih podatkih za davčno leto 2020 je teh računov 182 tisoč.


Največ Slovenskih uporabnikov, ki imajo bančne račune v tujini je prisotnih na spletnih bankah Revolut, N26 in Monese. Če ste uporabnik Revolut-a in ob Brexitu, ko se je banka selila iz Velike Britanije v Litvo, niste prijavili spremembe (dodeljena vam je bila nova IBAN številka) na FURS, ste prav tako v prekršku.


Globa za fizično osebo, ki ni prijavila računa oz. njegovih sprememb, vam grozi globa od 200 EUR do 1.200 EUR. Če tega niste storili kot s. p., vam grozi globa od 800 EUR do 10.000 EUR, če pa tega ni storila pravna oseba je globa od 1.200 EUR do 15.000 EUR za mala oz. 3.200 EUR do 30.000 EUR za srednja in velika podjetja.(Unsplash; CardMapr)
Comentários


bottom of page