top of page
  • Writer's pictureRevidera

Električna mobilnost – kdaj bo postala resničnost?

Električna mobilnost je na robu prelomnice, vendar ne na način, kot smo pričakovali. Če smo še nedavno verjeli v brezhiben prehod na električna vozila, smo zdaj soočeni s hladno realnostjo. Prodaja električnih avtomobilov je prvič po dolgem času upadla, kar je sprožilo val zaskrbljenosti med proizvajalci in vlagatelji.


Evropska unija je marca zabeležila več kot 11-odstotni padec registracij novih električnih avtomobilov v primerjavi z lanskim letom. V ZDA se je prodaja sicer povečevala, vendar je v primerjavi z zadnjim trimesečjem lani upadla za sedem odstotkov.

 

Tesla, ki je dolgo veljalo za vodilno podjetje v panogi električnih avtomobilov, je prizadel prvi četrtletni upad prodaje po štirih letih. Njihov izvršni direktor Elon Musk je napovedal obsežno odpuščanje, kar je povzročilo več kot 40-odstotni padec delniškega tečaja od začetka leta. To je Teslo potisnilo na drugo najslabšo pozicijo v delniškem indeksu S&P 500.

 

Tradicionalni avtomobilski proizvajalci se prav tako spopadajo z izzivi. Večina njihovih baterijskih divizij beleži velike izgube, kar je nekatere proizvajalce prisililo, da so začasno opustili svoje načrte za elektrifikacijo in se usmerili k hibridnim rešitvam.

 

Višje cene električnih avtomobilov v primerjavi z bencinskimi modeli, proizvodne težave in izzivi pri razvoju tehnologije avtonomne vožnje so le nekateri od izzivov, s katerimi se sooča panoga.

 

Kljub temu ostaja Tesla vodilno ime v panogi. Elon Musk ostaja optimističen glede prihodnosti in napoveduje hitro uvajanje novih, cenovno dostopnejših modelov avtomobilov ter razvoj popolnoma samostojnih vozil.

 

Čeprav se zdi, da je električna mobilnost trenutno na začasnem mrtvem tiru, ostaja neizogibna prihodnost. Vprašanje je le, kako hitro in učinkovito se bomo spopadli s trenutnimi ovirami in izzivi, ki jih prinaša ta prehod v električno dobo.
Comments


bottom of page